Trigram | I Chings grunnlag

TRIGRAMMER

De åtte trigrammene kalles Bagua på kinesisk, og vi finner deres opphav i kinesisk spådom. Det er 64 mulige kombinasjoner av de åtte trigrammene. Disse 64 heksagrammene utgjør I Ching (Forvandlingenes bok).

I Ching antas å inneholde all visdommen fra Østen. Du kan derfor konsultere og motta veiledning fra I Ching om – ja, hva som helst. Beskrivelsene av heksagrammene er noe kryptiske, og derfor blir I Ching noen ganger referert til som et orakel eller et spådomsverk.

trigrams

Trigrammenes opprinnelse

De gamle kinesiske spåmennene likte å tjene formuer ved å brenne noen bein og baserte sine spådommer på hva de sprukne (splintrede) beinene ser ut til å representere. Andre spådomsmetoder var å varme opp et skilpaddeskall og studere sprekkene som oppstår.

Siden spådomskunsten var basert på Yin-Yang, symboliserte en brutt linje den kvinnelige, negative og passive kraften Yin og svaret “Nei”, mens en ubrutt linje symboliserte den mannlige, positive og aktive kraften Yang, og svaret “Ja”. “.

Begrensningen til disse to svarene var snart utilstrekkelig og det ble derfor funnet å lage noen tegn som hver inneholdt to linjer, hvorved svaralternativene ble doblet til fire. Senere ble en annen linje lagt til og åtte forskjellige alternativer kunne nå dannes.

Disse ble kalt trigrammer og forskjellige egenskaper ble knyttet til hver av disse. Denne utviklingen fra fire til åtte alternativer tilskrives noen vi ikke vet så mye om; Fu Hsi (eller Pao Hsi), som levde rundt år 2800 f.Kr.

Først har vi Yang (en udelt linje) og Yin (en brutt linje). Ved å kombinere disse to tegnene fikk du fire mulige svar, og ved å kombinere disse fire tegnene igjen fikk du åtte mulige svar – trigrammene. Ved å kombinere de åtte trigrammene kom du frem til 64 mulige svar – heksagrammene.

De åtte trigrammene kalles BaGua på kinesisk og er dermed åtte figurer med tre linjer i hver, derav navnet trigrammer. Hver linje er enten yin eller yang.

I Ching

Hvert trigram har et symbolsk navn som fungerer som en slags overskrift for de åtte kategoriene som alt ifølge I Ching og kinesisk astrologi kan deles inn i. Siden alt kan klassifiseres i en av de åtte kategoriene, blir alt i stand til å henge sammen. til hverandre i et omfattende korrelasjonssystem – hvorved de åtte trigrammene kommer til å utgjøre en del av et system, med en ganske omfattende rekkevidde.

Trigrammer er imidlertid ikke bare en klassifisering av ting; de forklarer også rekkefølgen som transformasjonene foregår i. Hvert av de åtte trigrammene er en retning, et bilde, en tilstand osv. I Kina regnes disse trigrammene som symboler som representerer alle mulige kosmiske og menneskelige situasjoner.

Via trigrammer deler I Ching alt inn i åtte kategorier. For eksempel kroppen: hode, mage, føtter, lår, ører, øyne, hender og munn. Og familien: Far, mor, eldste sønn, eldste datter, mellomste sønn, mellomste datter, yngste sønn og yngste datter.

For å forstå betydningen av de enkelte trigrammenes tilknytning til for eksempel en familierolle, må man tenke over hva denne rollen innebærer. Kanskje ikke så mye i dagens familiemønster, men i familiemønsteret som fantes da Ching ble skrevet.

Faren er den som tradisjonelt hersker over et hjem. Den første eller eldste sønnen er den som startet en ny generasjon og sørget for foreldrene og forfedrene. Andre eller mellomste sønn, modig og dristig, som må ta sjanser, forlate hjemmet eller etablere en ny satsing. Tredje eller yngste sønn, grensen og slutten av familien.

Likeså med døtrene. Her regnes også den førstefødte datteren for å være den første som blir giftet bort og som leder det nye hjemmet. Andre eller mellomste datter, har tradisjonelt rollen som moden, støttende og avhengig. Mens den tredje eller yngste datteren, som vanligvis er bekymringsløs, lunefull og magisk.

Verdenshjørnene og de fire mellompunktene sør-øst, nordvest etc. er også korrelert til trigrammene, vel, kort sagt, alt kan klassifiseres i forhold til de åtte trigrammene.

I Ching

Et omfattende korrelasjonssystem

Men trigrammene beskriver ikke bare en klassifisering av ting; de forklarer også rekkefølgen som transformasjonene foregår i. Det er to måter å plassere de åtte trigrammene i forhold til hverandre.

Tidligere himmelsk orden
Før himmelen | Xiantiantu

I dette arrangementet er trigrammene og de individuelle kreftene i perfekt balanse. Motsetningene er plassert overfor hverandre (Yin-Yang). Himmelen er plassert overfor jorden, ilden overfor torden osv. Det er et stasjonært arrangement. De enkelte kreftene holder hverandre i sjakk. Dette er bra for å illustrere mønstrene til energiene, men ikke hvordan de virker og beveger seg.

Senere himmelsk orden
After Heaven | Houtiantu

I denne ordningen er trigrammene og de enkelte kreftene ordnet etter måten de følger hverandre på. Måten de samhandler med hverandre på skaper en tilbakevendende syklus.

For eksempel har trigrammet K’an, grunnstoffet vann, egenskapen farlig og uttrykker dermed dybden av avgrunnen, vanskeligheter. Vi er her midt på vinteren og det er mørkt.

Dette trigrammet etterfølges av trigrammet Kên, elementet fjell, kvaliteten på hvile, som uttrykker stillheten på senvinteren og fjellets ro. Vi er her på vårkvelden, trigram Zhen, når alt i naturen begynner å spire. Diagrammet beskriver passasjen av året (med klokken) som starter med Zhen i øst.

I løpet av et kalenderår følger trigrammene hverandre i denne rekkefølgen og ‘styrer’ over 45 dager hver, noe som resulterer i et 360-dagers år. At alle ting hele tiden er i en transformasjonsprosess til noe annet er den grunnleggende tanken til I Ching.

“Når solen går, kommer månen. Når månen går, kommer solen. Sol og måne gir plass til hverandre, og lyset oppstår av dette. Når vinteren går, kommer sommeren. Når sommeren går, vinteren kommer.

Trigrammer

Dette samspillet mellom universets og naturens motsatte poler beskrives ofte i form av begrepene yin og yang. På samme måte som yin og yang er aspekter av helheten, er de åtte trigrammene aspekter av yin og yang. Og på samme måte som alt kan klassifiseres og ordnes etter yin og yang, kan alt ordnes etter trigrammene.

Det viktigste å forstå om trigrammer er at via deres tilknytning til alle slags kategorier som f.eks familien, kompassretninger, farger, Kuatal, de fem elementene, de tolv dyretegnene, årstider, tid osv. – vil være en del av et system, med omfattende omfang.

Siden alt kan klassifiseres i en av de åtte kategoriene, vil alt kunne relateres til hverandre i et omfattende korrelasjonssystem.

Bagua | Trigrams | Feng ShuiOpprinnelsen til den tidligere himmelordenen av de åtte trigrammene, tilskrevet Fu Hsi, Fuxi (伏羲), som sammen med sin søster er Nüwa kreditert for å ha funnet opp jakt, fiske, matlaging og kinesisk skriftspråk.

Legend sier at Fu Hsi så en hest på ryggen som det var prikker arrangert i et mønster kalt Ho-tu. I kinesisk filosofi sier de at når du forstår betydningen av dette mønsteret, forstår du universets struktur.

Bagua | Trigrams | Feng ShuiOpprinnelsen til den senere himmelske orden av de åtte trigrammene, tilskrevet den kinesiske Yu Hsia der i 2205 f.Kr. så en skilpadde dukke opp fra elven Lo og på skilpaddens skjold var det oppført ni tall i et rutenett. De ni tallene var ordnet på en slik måte at resultatet, når du la til tallene horisontalt, vertikalt eller diagonalt, alltid var 15. Dette ble kjent som det magiske Lo Shu-firkanten og er mønsteret som ligger til grunn for Senere himmelske orden. </em >

Hvert av de 64 heksagrammene har et navn og en betydning som du kan slå opp i boken I Ching. To tekster er knyttet til hvert heksagram: en som kommenterer heksagrammet, og en som kommenterer de enkelte linjene i heksagrammet. Videre er tolkning basert på betydningen av trigrammene som heksagrammet er dannet av.

Som eksempel kan vi ta heksagram nr. 12, kalt P’i, som er dannet av trigrammene Ch’ien, det rent mannlige, og K’un, det rent kvinnelige.

Ettersom den sterke bæres av de svake (Ch’ien er på toppen) betyr dette stagnasjon eller stillstand på grunn av ondsinnede mennesker. Kommentarene legger til: “De himmelske og jordiske kreftene er ikke forbundet med hverandre og alt er forvirret og uordnet“.

I Ching | Hexagram 12Hvis de to trigrammer utveksles, får vi heksagrammet T’ai, hvor hunnen hviler på hannen.

Her står det i teksten: «Fred, harmoni, himmel og jord forenes, lykke, hell». Mellom disse to ytterpunktene er trigrammene forbundet i varierende grad av harmoni eller splid.

Beskrivelsen fra I Ching av det første trigrammet: “En drage, en kreativ ånd som bor i vannet og himmelen, en dynamisk formskifter. Kreativ kraft og styrke til å holde ut i tide”. Beskrivelsen omhandler hva som er knyttet til trigrammet av egenskaper.

Den som skal tolke I Ching har dermed flere forskjellige elementer til hjelp – tolkningen av de to trigrammene som heksagrammet er dannet av, dommene og bildene  The Book of Transformations kobler til heksagrammet, tolkningen av linjene i heksagrammet så vel som formen til det individuelle heksagrammet og dets skyggeheksagram,

Det er gjennom den intuitive tolkningen av disse elementene at I Ching gjør tilgjengelig som folk ifølge I Ching kan lære deg å handle riktig i livets situasjoner.

trigram 1
Ch’ien
Himmelen
Nordvest
Tidlig vinter

Reklamen
“reklamen”

Netspirit

Tui
Sjø
Vest
Høst

Glede
“the Joyous”

Netspirit

Li
Ild
Sør
Midtsommer

Omfavn
“the Clinging”

Netspirit

Chên
Torden
Øst
Våren

Opphissende
“den opphissende”

Netspirit

Søn
Vind, tre
Sørøst
Midt på våren

Den milde
“den milde”

Netspirit

K’an
Vann
Nord
Vinter

Avgrunnen
“the Abysmal”

Netspirit

Kên
Fjell
Nordøst
Midtvinter

Fortsatt
“Keeping Still”

Netspirit

K’un
Jorden
Sørvest
Sommer

Mottaker
“mottakeren”

Dette er imidlertid lettere sagt enn gjort! I Ching antas å inneholde flere århundrer med østlig visdom, komprimert til 64 heksagrammer, og derfor er det åpenbart ikke mulig å raskt og enkelt oppnå en dypere forståelse av verket og svarene det ønsker å gi deg.

La oss se nærmere på hva vi faktisk lærer om heksagrammet Ch’ien / Det kreative, det kreative.

I Ching | Hexagram 1Samlet sett får vi faktisk en hel liten livshistorie. Vi starter på bunnlinjen med den uprøvde, ennå ikke modne mannen (eller kvinnen) og følger opp gjennom heksagrammet denne utviklingen mot å bli en stor mann.

Vi starter fra bunnlinjen og beveger oss opp mot himmelen (Tao). Det sies at den kreative energien når den er i den nedre linjen er skjult, dvs. intern, men at når du nærmer deg himmelen, dvs. går opp gjennom heksagrammet, møter du lys som får de spirende frøene til å vokse.

Ulike farer lurer underveis. Han (eller hun) kan for eksempel bli villedet når massene begynner å legge merke til talentene og dermed kommer til å gå etter det ytre – rikdom, berømmelse etc. – eller velge å fortsette med studiene som den ensomme professoren i laboratoriet hans.

Det er viktig å være klar over at heksagrammet ikke angir noen av banene som de eneste riktige.

Du kunne umiddelbart forestille deg at det var noe med at det var det rette å vende kreftene dine innover og konsentrere deg om å bli klok. Men dette sier eller avviser heksagrammet veldig tydelig ved gjentatte ganger å bruke uttrykket “Gå uten skam”. Så når du har tatt en avgjørelse er det riktig for deg og du har ingenting å skamme deg over.

Når personen i historien har steget til de høyere gradene og har fått en stor posisjon, makt, innflytelse og lignende, advarer heksagrammet mot å fly høyere enn vingene kan bære. Du kan si at på denne måten ender det der det startet, nemlig med en formaning om at du må passe på å ikke kaste deg ut i noe du ikke kan kontrollere.

homer iliad sang 3

Noen ganger blir I Ching sett på som forenklet og forenklet. Svaret fra heksagrammet Ch’ien kan forklares som:

Tilstedeværelse av inspirasjon, energi og vilje. Entreprenørskap samles rundt imperativet. Du regnes som leder/rådgiver og kan utøve innflytelse. Vit når du ikke skal handle. Du blir sentrum for personlige kontakter som appellerer til ditt lederskap. Fremtidig suksess.

Her søker vi å ta essensen av heksagrammet og gi deg svaret. Noe som kan være greit, men hvis du vil ha en dypere forståelse av I Ching og svarene som verket søker å gi deg, må du være bevisst på bruken av assosiasjoner og metaforer.

I Homers illiade forteller han om den vakre Helen, som er utgangspunktet for hele krigen om Troja. Men ingen steder skriver Homer noe om Helenas høyde, hårfarge, øyenfarge eller noen kjennetegn ved Helena generelt – Homer nøyer seg bare med å skrive at hun er den vakreste av de vakreste.

Og dermed la det være opp til leseren å danne seg sin egen mening om hvordan han/hun synes det vakreste av det vakreste ser ut. På samme måte fungerer I Ching. Svarene er nettopp kryptiske og fulle av assosiasjoner og metaforer slik at den enkelte som konsulterer I Ching må finne sitt eget individuelle svar.

For derfor å få best mulig ut av I Ching, er det essensielt å «kjenne seg selv». Å være klar over at vi mennesker ser verden gjennom hvert vårt sett med briller. Vi ser og hører og leser det vi selv ønsker. Vi ser det vi vil se.

homer iliad sang 5

De åtte livsområdene

En måte du kan få en forståelse av de åtte trigrammene og gjennom dette heksagrammene, I Ching, er ved å se på de åtte områdene i livet. Via BāGuàen kan du finne hvilke deler av hjemmet ditt som representerer de ulike områdene i livet ditt, og deretter fremmer du de enkelte områdene ved å gi rådene som BāGuàn tilskriver.

Her går vi altså inn i kunsten å dekorere hjemmet Feng Shui, som imidlertid kun er en utfordring for vestlige som har det travelt med å systematisere og dele opp alt.

Trigrammer

En østlending trenger ikke å skille I Ching fra Feng Shui, og han ser heller ikke mye fornuftig i å gjøre det. I følge østlig tenkning er det ikke mye visdom i å løsne og praktisere alt som uavhengige disipliner med trinnvise instruksjoner.

Alt i universet oppfattes som en node for mange relasjoner, og derfor mener østlendingen at ingenting rett og slett kan reduseres til et punkt i rommet eller et øyeblikk i tid. Alt ses i sammenheng og ingenting kan eksistere alene, da alt er en del av, og betraktet som forutsetninger for, hverandre.

Feng Shui | Ba Zhai | 1

Rikdom &
Framgang
Livsområde 1

Feng Shui | Ba Zhai | 2

Gjenkjenning &
berømmelse
Livsområde 2

Feng Shui | Ba Zhai | 3

Kjærlighet &
Partnerskap
Livsområde 3

Feng Shui | Ba Zhai | 4

Helse &
Familie
Livsområde 4

Feng Shui | Ba Zhai | 5

Barn &
Kreativitet
Livsområde 5

Feng Shui | Ba Zhai | 6

Visdom &
Selvutvikling
Livsområde 6

Feng Shui | Ba Zhai | 7

Karriere
& Jobb
Livsområde 7

Feng Shui | Ba Zhai | 8

Venner
& reiser
Livsområde 8

Østlendinger oppfatter tid som store og mindre sykluser som gjentar seg. Alt går tilbake til utgangspunktet og du føler deg koblet til denne dynamikken. Faktisk så mye at den individuelle personligheten og oppfatningen av et «jeg» smelter sammen med den, og er en del av en større kontekst.

Ettersom du føler deg som en del av større sammenhenger i tid og rom, har du også langsiktige interesser. Samlet sett må alle gjøre sitt for å sikre at stabilitet og harmoni råder i universet til enhver tid. Du føler deg forpliktet til å få best mulig ut av ditt nåværende liv, men du har også en veldig sterk interesse av å skape størst mulig fremgang, velferd og harmoni på lang sikt.

Etikken som råder i øst kommer fra det faktum at østlige mennesker definerer seg selv, sin skjebne og lykke, basert på samfunnene de tilhører – og dette synet er bygget på eldgamle tradisjoner, men faktisk også på et sosialt system som konkret realiserer fordeler ved å følge og hedre fellesskapet over ens egne individuelle interesser. Ideen om fellesskap får en østlending instinktivt til å se etter likhet i stedet for forskjell.

Dette er på mange måter det motsatte av menneskesynet som florerer i vesten. Her oppfattes den enkelte som løsrevet, selvstendig og alene ansvarlig for sin skjebne og lykke.

Østens logikk er «både-og» mens vestens logikk er «enten-eller». Disse grunnleggende forskjellene er viktige å huske på når du konsulterer I Ching og søker råd fra heksagrammene.

Å insistere på å vestliggjøre I Ching, trekke grenser mellom det som oppfattes som ulike disipliner, velge den ene fremfor den andre, kategorisere alt i separate bokser….ja, da bruker man I Ching på en annen måte enn verket var ment. !

NetspiritSpør I Ching
om kjærlighet
I Ching business Spør I Ching
om forretninger

I CHING
Book of changes

I Ching | Hexagram 1 1 I Ching | Hexagram 43 43 I Ching | Hexagram 14 14 I Ching | Hexagram 34 34 I Ching | Hexagram 9 9 I Ching | Hexagram 5 5 I Ching | Hexagram 26 26 I Ching | Hexagram 11 11
I Ching | Hexagram 10 10 I Ching | Hexagram 58 58 I Ching | Hexagram 38 38 I Ching | Hexagram 54 54 I Ching | Hexagram 61 61 I Ching | Hexagram 60 60 I Ching | Hexagram 41 41 I Ching | Hexagram 15 15
I Ching | Hexagram 13 13 I Ching | Hexagram 49 49 I Ching | Hexagram 30 30 I Ching | Hexagram 55 55 I Ching | Hexagram 37 37 I Ching | Hexagram 63 63 I Ching | Hexagram 22 22 I Ching | Hexagram 36 36
I Ching | Hexagram 25 25 I Ching | Hexagram 17 17 I Ching | Hexagram 21 21 I Ching | Hexagram 51 51 I Ching | Hexagram 42 42 I Ching | Hexagram 3 3 I Ching | Hexagram 27 27 I Ching | Hexagram 24 24
I Ching | Hexagram 44 44 I Ching | Hexagram 28 28 I Ching | Hexagram 50 50 I Ching | Hexagram 32 32 I Ching | Hexagram 59 59 I Ching | Hexagram 48 48 I Ching | Hexagram 18 18 I Ching | Hexagram 46 46
I Ching | Hexagram 6 6 I Ching | Hexagram 47 47 I Ching | Hexagram 64 64 I Ching | Hexagram 40 40 I Ching | Hexagram 57 57 I Ching | Hexagram 29 29 I Ching | Hexagram 4 4 I Ching | Hexagram 7 7
I Ching | Hexagram 33 33 I Ching | Hexagram 31 31 I Ching | Hexagram 56 56 I Ching | Hexagram 62 62 I Ching | Hexagram 53 53 I Ching | Hexagram 39 39 I Ching | Hexagram 52 52 I Ching | Hexagram 19 19
I Ching | Hexagram 12 12 I Ching | Hexagram 45 45 I Ching | Hexagram 35 35 I Ching | Hexagram 16 16 I Ching | Hexagram 20 20 I Ching | Hexagram 8 8 I Ching | Hexagram 23 23 I Ching | Hexagram 2 2